Türkiye Bursları kapsamında Çukurova Üniversitesinde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitime başlayacak uluslararası öğrenciler, 1 (bir) yıl Türkçe Hazırlık eğitimi almak zorundadır. Ancak bazı öğrencilerin Türkiye’ye gelmeden önce Türkçe eğitimi alan öğrenciler için ayrıca Türkçe Yeterlilik Sınavı yapılmaktadır. Yeterlilik belgesini alan öğrenciler üniversite eğitimlerine başlayabilirler. Bu durumda bu öğrencilerin Türkçe öğretim merkezlerinden kayıtları silinecektir.
Oryantasyon Programı: Türkiye Burslusu öğrencilerin üniversiteye ve TÖMER’e uyumlarının sağlanabilmesi amacıyla, her akademik yılın başlangıcında Uluslararası Öğrenci Ofisi’nin işbirliğiyle öğrencilere oryantasyon programı düzenlenmektedir. Söz konusu oryantasyonda üniversite, TÖMER ve Adana hakkında çeşitli bilgiler sunulmaktadır.
Ara Dönem ve Yeterlilik Sınavları: Her kur sonunda öğrencilere kur sonu sınavı uygulanmaktadır. Sınavların günü akademik takvime göre belirlenmektedir. C1 düzeyine kadar öğrencilere kur sonu sınavı uygulanmaktadır. C1 kuru sonunda ise yeterlilik sınavı yapılmaktadır. C1 yeterlilik sınavında başarılı olan öğrenciler akademik Türkçe eğitimi almaya hak kazanmaktadır. Başarısız olan öğrencilerin durumu YTB’ye bildirilmektedir.
Derslere Devam: YTB Türkçe Hazırlık Eğitim Rehberi’nde verilen bilgiye göre,
“Türkiye Bursları mevzuatı gereği, Türkçe hazırlık eğitimi alan öğrencilerin derslere devamı esastır. Devamsızlığı aylık azami devamsızlık saati olan 20 saati mazeretsiz geçenlerin bursları 3 ay boyunca % 25 kesintili ödenecek, toplam azami devamsızlık saati olan 100 saati geçenlerin bursları hakkında iptal işlemleri başlatılacaktır. Mazeretler, öğrencilerin Başkanlığımızdan aldıkları izinleri ve sağlık raporlarını kapsamaktadır. Öğrencilerin diğer mazeretleri için kullandıkları izinler toplam devamsızlık saatleri kapsamında değerlendirilecektir.”
Başarısız Öğrencilerin Durumu: Normal eğitim süresi içerisinde C1 belgesi alamayan öğrencilere YTB tarafından ek süre tanınacak ve bursları ödenmeye devam edecektir. Belirlenen tarihe kadar C1 belgesi alamayan öğrencilerin bursları bir yıl süre ile dondurulacaktır. Bu durumdaki öğrenciler yurtlarda ücretsiz kalmaya devam edebilecekler ancak aylık burs ödemesi alamayacak ve tekrar eden Türkçe hazırlık eğitimlerinin bedelini kendileri ödeyeceklerdir.
Akademik Türkçe: 960 saatlik Türkçe eğitimini başarıyla tamamlayan öğrencilerin akademik eğitim için yeterli seviyeye ulaştırılması amacıyla en az 140 saatlik Akademik Türkçe Programı verilmektedir. Yerleştirildiği bölümde %100 yabancı dilde öğrenim görecek öğrenciler Akademik Türkçe derslerinden muaftır.
Öğrencilerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar:
· Türkiye Burslusu öğrencileri için 960 saat Türkçe eğitimi + 140 saat Akademik Türkçe eğitimi boyunca toplam devamsızlık sınırı 100 saattir.
· C1 sınavını başarıyla geçen öğrencilere belgeleri, Akademik Türkçe dersleri bitiminde verilmektedir.
· Açık öğretim lisesi mezunu olan öğrenciler Türkçe eğitimden muaf olmayacaktır.